Josipa Lisac „Dnevnik jedne ljubavi“

A strana

O jednoj mladosti

Srela sam se s njim

Sreća

Po prvi put

Plačem

B strana

Jedna kratka vijest

Ležaj od suza

Ne prepoznajem ga

Vjerujem ti sve

Kao stranac

Verovatno mnogi od Vas pišu dnevnike u ovo vreme, kada nas je epidemija virusa primorala da koliko-toliko promenimo svoje uobičajene navike i pravila ponašanja i da većinu vremena provodimo u kući. Za četiri osobe sigurno znam da to čine. Evo jednog dnevnika napisanog davne 1973. godine.

Više pojedinaca su autori ovog Dnevnika i svi su oni zajedno radili na njemu. Udružili su se samo sa jednom namerom – da napišu Dnevnik koji će biti dostupan svima i ostati za sva vremena. Svako od njih je uradio svoj deo posla na najbolji mogući način.

Ivica Krajač je pisao tekst Dnevnika. Napisan je u prvom licu i predstavlja dnevnik jedne devojke koja se zaljubljuje i prolazi kroz mnoge faze života koju čini ta ljubavna veza. Deset kratkih priča opisuju osećanja zaljubljene devojke – od očekivanja, susreta sa voljenom osobom, razdraganosti, sreće, razočaranja, plača, suza… do ponovnog buđenja ljubavi prema istoj osobi.

Karlo Metikoš je komponovao muziku na tekstove iz Dnevnika. Deset povezanih ispovesti mlade devojke su pretočene sa puno osećanja u sjajne note. Svaki ton odslikava razdraganost i ustreptalost srca pa sve do, nažalost, neprepoznavanja voljene osobe, ali i nade da će sve opet biti kao i ranije.

Josipa Lisac je otpevala Dnevnik svojim specifičnim vokalom punim emocija, u kome nema glume. Svaki ton je otpevan kao da je ona ta devojka kojoj se to sve dogodilo i koja nam iznosi svoju istinitu životnu priču.

„Dnevnik jedne ljubavi“ objavljen je na vinilu 28. februara 1973. godine. Kada se otvore korice omota ploče, na dve unutrašnje strane je rukom napisan Dnevnik. Nailazimo na akrostih – početna slova svakog njegovog dela (teksta pesme) uključujući i poslednje slovo na završnom  objavljenom delu dnevnika (pesme koja zatvara album) otkrivaju nam, čitajuću ih odozgo na dole, ime osobe kojoj je posvećen ovaj konceptualni album.

Karlo Metikoš je producent ove legendarne ploče. Na njenom snimanju učestvovali su svi članovi grupe Time, nakon upravo objavljenog svog prvog albuma, kao i veliki broj drugih muzičara.

Ono što sam napisao za debi album grupe Time, odnosi se i na „Dnevnik jedne ljubavi“ Josipe Lisac – jedan od najboljih i najkvalitetnijih albuma izdatih na ovim prostorima. Oba izdanja su se pojavila u razmaku od samo sedam meseci.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s