Jethro Tull „Stand up“

Gramofonske ploče kupovao sam u nekoliko prodavnica u Beogradu. Bilo ih je mnogo, ali su mi tri bile omiljene. Na prvom mestu je bila knjižara „Kultura“ na Terazijama. U njoj je bio veliki izbor knjiga, štampe i postera u prizemlju, dok su se na spratu prodavale ploče, domaća i licencna izdanja svih izdavača tadašnje zemlje. Redovno sam obilazio i prodavnice „Jugotona“ i „PGP“-a.

Prilikom jednog planiranog „obilaska“ prodavnica ploča, izašao sam iz autobusa kod Doma omladine i krenuo do „Jugotona“ koji je bio najbliži. Hteo sam da vidim da li ima neko novo izdanje koje bih kupio. Na desetak metara od ulaza u prodavnicu, primetio sam mlađu devojku i pored nje na podu poređane LP ploče. Reče mi da ih prodaje, pa sam pogledao šta je sve donela. Tu je bilo oko dvadesetak ploča i većina su bila originalna izdanja. Među njima i dve ploče grupe Jethro Tull. „Thick as a brick“ i čuveni omot sa novinama sam već imao u svojoj kolekciji. Druga je bila „Stand up“ i to američko izdanje. Kada se otvori omot od dve strane, članovi grupe se u tom trenutku „dižu“ prema vama. Uzeo sam ploču i pogledao je. Savršeno očuvana kao i omot.

Kada sam je pitao za cenu, rekla mi je cifru za koju nisam mogao da poverujem. Cena ploče je bila manja od licencnih izdanja u prodavnici. Rekao sam joj da ću je kupiti ali da je ta cena mala, s obzirom da je to američko izdanje ploče i da vredi mnogo više. Sledilo je njeno objašnjenje. Stariji brat koji je u to vreme studirao, obećao joj je da će je tog leta voditi na more. Na kraju se predomislio. Otišao je sa svojim društvom bez nje i ona je ostala u Beogradu. Naljutila se zbog toga i da bi mu se osvetila, rešila je da prodaje ploče iz njegove kolekcije. Cena joj nije bila bitna, već samo… Reče da je tog dana već prodala nekoliko ploča kao i juče na istom mestu. Rekao sam joj da će joj se brat naljutiti kada se vrati i vidi da mu nedostaju neke ploče. Samo je kratko odgovorila: „Baš me briga. I ja sam se naljutila“. Tako je tog dana jedan student kupio ploču od  drugog studenta posredstvom njegove mlađe sestre na neobičan način.

A strana

A new day yesterday

Jeffrey goes to Leicester square

Bouree

Back to the family

Look into the Sun

B strana

Nothing is easy

Fat man

We used to know

Reasons for waiting

For a thousand mothers

Jethro Tull je objavio ploču „Stand up“ 1969. godine. Ian Anderson je autor svih pesama osim instrumentala „Bouree“ Johana Sebastiana Baha, za koju je napisao novi aranžman.

3 mišljenja na „Jethro Tull „Stand up“

  1. Nešto slično se i meni dogodilo. Leto ’91. godine, sam kraj jula meseca. Rano pre podne, ispred SKC-a. Odmah do same gornje raskrnice, na trotoaru, momak od nekih tridesetak godina, rekla bih preprodavac, prodaje ploče u kartonskoj kutiji. Pogledam i odmah ugledam ono zbog čega sam i došla: ploču jarkocrvenog omota sa crno-belom fotografijom benda na sredini – EKV Live 1986. iz Kulušića. Dok sam vadila ploču da pogledam u kakvom je stanju, još ne pitavši za cenu, on me upita: “Je l’ to za sebe gledaš?” Odgovorih da mi treba kao poklon za rođendan meni veoma dragoj osobi, što jeste bila istina. I sama sam tad obožavala ovaj bend, čini mi sa da i dan-danas znam tekstove svih pesmama napamet. Kad je došlo do dela o ceni, tražio je tako simboličnu sumu kao kad bi danas tražio novac u vrednosti jedne čokolade od 100g, a ploča je tada među fanovima već godinama bila raritet. Naravno, bila sam presrećna.
    I dalje tvrdim da tebe ploča pronađe, a ne ti nju…Knjiga tebe “čita”. Isto je i sa slikom, filmom i sa svim drugim važnim stvarima u životu – one nas pronađu ili kako bi to Šekspir jednostavno rekao: biti spreman, to je sve 😉

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s