Angelo Badalamenti „Soundtrack from Twin Peaks“

Twin Peaks theme

Laura Palmer’s theme

Audrey’s dance

The nightingale  (vocal Julee Cruise)

Freshly squeezed

The bookhouse boys

Into the night (vocal Julee Cruise)

Night life in Twin Peaks

Dance of the dream man

Love theme from Twin Peaks

Falling (vocal Julee Cruise)

Angelo Badalamenti je komponovao muziku za više od pedeset filmova. Mnogi njegovo stvaralaštvo najviše povezuju kroz saradnju sa rediteljem David Lynch-om.

„Twin Peaks“ je serija koja je snimana dve godine (1990-91.) Mnogo je godina prošlo (više od dve decenije) kada sam je prvi put gledao, pa kasnije ponovo. Sećam se da smo skoro svi bili opčinjeni serijom, mada je David Lynch reditelj čija se ostvarenja moraju gledati pažljivo, jer su često tajanstvena, zagonetna, puna obrta i po mnogima ponekad teško razumljiva

Angelo Badalamenti je komponovao nezaboravnu muziku za seriju, uradio aranžmane i produkciju, svirao klavir i sintisajzer… „Soundtrack from Twin Peaks“ objavljen je na vinilu i CD-u 1990. godine. Na njemu se nalazi osam instrumentala i tri pesme koje je sjajno otpevala Julee Cruise svojim tihim i nenametljivim, ponekad jedva čujnim vokalom, koji se savršeno uklapa u atmosferu melodije koju prati, kao i tematiku serije. Jedan od najboljih albuma iz televizijskih serija koji se ikada pojavio. Badalamenti je sasvim zasluženo dobio Oskara za „Twin Peaks theme“ u kategoriji „Najbolji pop instrumental“. I danas se smatra jednim od naboljih i najuspešnijih instrumentalnih tema iz TV serija.

Nažalost, Julee Cruise je preminula 9. juna, a Angelo Badalamenti 11. decembra ove godine. Pamtićemo ih po mnogim ostvarenjima, ali „Soundtrack from Twin Peaks“ je nešto neponovljivo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s