Kris Kristofferson „Kristofferson“

Blame it on the stones

To beat the devil

Me and Bobby McGee

The best of all possible worlds

Help make it through the night

The law is for protection of the people

Casey’s last ride

Just the other side of nowhere

Darby’s castle

For the good times

Duvalier’s dream

Sunday mornin’ comin’ down

Kris Kristofferson je objavio tridesetak studijskih albuma i glumio je u preko sto filmova. Za sada…

Ovaj svestrani umetnik je snimio prvi singl 1967. godine, a svoj debi album tri godine kasnije. Svoj prvenac, jednostavno nazvan „Kristofferson“, objavio je 1970. godine.

Na ploči se nalaze verovatno njegove najbolje pesme koje je komponovao. Autor je muzike i teksta za deset pesama, dok se u dve pojavljuje kao koautor. Mnoge od njih su postale sastavni deo muzičke lektire i obrađivane su od strane velikog broja muzičara. Neke od pesama koje su našle mesto na ovom izdanju, nije on prvi snimio. Koliko sam samo puta, baveći se muzikom (ne kao muzičar već samo kao strastveni kolekcionar), tokom svih ovih proteklih godina začuđeno rekao „Pa i ovo je on napisao“.

Istovremeno sa objavljivanjem svog drugog albuma, „Kristofferson“ je doživeo svoje reizdanje samo godinu dana kasnije, 1971. godine. Nazvan je po najvećem hitu „Me and Bobby McGee“. Da se zna ko je autor svih pesama na ploči!

Verovatno nisam jedini koji se danas začudi zašto ima pojedine ploče u svojoj kolekciji. Al u to vreme kada sam ih kupovao, imao sam razlog da budu kod mene. Reizdanje „Me and Bobby McGee“ (licenca Suzy) nikada nije bilo spominjano u tom kontekstu. Naprotiv, uvek je bilo među omiljenim albumima koji se često preslušavaju..To je i razlog za ovaj mali ćlanak na blogu.  

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s