Woodstock

Woodstock je jedan od najvećih rok festivala ikada održanih. Počeo je na današnji dan pre tačno 50 godina. Michael Lang, Artie Kornfeld, Joel Rosenman i John P. Roberts uspeli su, uprkos svim problemima koje su imali u toku priprema a koji su se nastavili i tokom samog festivala, da okupe sjajne muzičare koji su svirali pred oko pola miliona posetilaca, pod sloganom 3 Days of peace & music i da naprave festival o kome nikada neće prestati da se govori.

Trodnevni festival je počeo 15. avgusta. Richie Havens je imao tu čast da se prvi pojavi na bini nekoliko minuta posle 17 sati. Nakon njega su nastupili Swami Satchidananda, Sweetwater, Bert Sommer, Tim Hardin, Ravi Shankar, Melanie, Arlo Guthrie i Joan Baez, koja je svoj nastup završila u 2 sata posle ponoći.

Drugog dana 16. avgusta, festival je počeo petnaest minuta nakon podneva. Quill su prvi izašli na binu, a zatim slede Country Joe McDonald, Santana, John Sebastian, Keef Hartley Band, The Incredible String Band, Canned Heat, Mountain, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin with The Kozmic Blues Band, Sly and The Family Stone, The Who i Jefferson Airplane. Ovaj festivalski dan se završio pre podne 17. avgusta u 9.40.

Nakon nešto više od četiri sata pauze, Joe Cocker je svojim nastupom u 14 sati otvorio poslednji dan festivala. Nastupili su još Country Joe and The Fish, Ten Years After, The Band, Johnny Winter, Blood, Sweat & Tears, Crosby, Stills, Nash & Young, Paul Butterfield Blues Band i Sha Na Na. Poslednji je na binu izašao Jimi Hendrix i svojim nastupom (o kome se i danas priča) oduševio oko 200 000 ljubitelja muzike. Festival je zvanično završen 18. avgusta u 11 sati i 10 minuta.

Godinu dana kasnije, 26. marta 1970. godine. u bioskopima je počeo da se prikazuje dokumentarni film Woodstock o ovom čudesnom festivalu muzike u trajanju od tri sata. Michael Wadleigh je režiser ovog filma.

Nepuna dva meseca nakon premijere filma, 11. maja iste godine, pojavljuje se i trostruki album Woodstock: Music from the original soundtrack and more. Na njemu su zastupljeni pojedini izvođači sa po jednom ili dve pesme koje su izveli na festivalu.

Dvostruki album Woodstock Two, pojavljuje se 12. jula sledeće godine.

Tokom svih ovih 50 godina, pojavljivali su se u digitalnom formatu kompletni koncertni zapisi pojedinih izvođača sa festivala Woodstock. Rhino label je ovog leta realizovao Woodstock – Back to the Garden: The Definitive 50th Anniversary Archive.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s