Tracy Chapman „Tracy Chapman“

A strana

Talkin’ ’bout a revolution

Fast car

Across the lines

Behind the wall

Baby can I hold you

B strana

Mountains o’ things

She’s got her ticket

Why?

For my lover

If not now…

For you

Tracy Chapman je objavila svoj prvi album 1988. godine pod nazivom „Tracy Chapman“.

Album otvara „Talkin’ ’bout a revolution“ koja počinje privlačnim ritmom akustične gitare koju prati njeno pevanje, da bi se postepeno kako se pesma razvija, uključili i ostali instrumenti. Na nju se nadovezuje „Fast car“ koja je objavljena kao prvi singl sa ove ploče. „Why“ i acapella „Behind the wall“ govore o društvenim nepravdama. Tekstovi su snažni i kritički prikazuju socijalno i političko stanje društva, verovatno pod uticajem legendi kao sto su Bob Dylan i Joan Baez. Za nasilje i beznađe i snovima o socijalnoj pravdi o kojima peva, postoji uverenje da je pravedniji svet na putu. Pored društveno-političkih tema, Tracy Chapman je uvrstila i ljubavne balade na album. „For my lover“ i „For you“ ispituju lična osećanja ljubavi i efekte koje ona ima na život, ali i efekte života na nju. Ljubav se pojavljuje kao osnovna motivacija za opstanak.

Način na koji njen glas pun emocija ‘škripi i razbija’ sa svakim slogom stiha i akordom gitare, čini da ona govori o stvarnom životu srca a da ne preteruje u osećanjima. U svojim pesmama traži nešto više, bilo da se radi o teškoj situaciji ljudi ili intimnosti odnosa.

Tracy Chapman je napisala muziku i tekstove za svih 11 pesama na albumu, za koji je osvojila tri Grammy nagrade (nominovana u sedam kategorija). Muzički kritičari su ga pohvalili konstatujući da je to povratak popularne muzike autentičnoj umetnosti. Samo dve nedelje nakon objavljivanja prodato je preko milion primeraka, a do današnjeg dana preko 20 miliona. Jedan je od najprodavanijih albuma svih vremena

Pokušajte da ovaj album uvrstite u Vašu kolekciju (ako ste to propustili) – Tracy Chapman je to zaslužila.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s