George Benson

George Benson, jedan od najboljih džez gitarista, pevač i kompozitor, rođen je 22. marta 1943. godine.

Sa sedam godina počeo je da svira ukulele na ulici da bi zaradio poneki dolar. Sa osam je uzeo gitaru u ruke a sa deset je snimio prvu singl ploču „It should have been me / She makes me mad“ pod imenom Little Georgie. Prvi album „The new boss guitar of George Benson“ objavljuje u 21. godini. Na njemu se pojavljuje kao kompozitor većine pesama, kombinujući džez, soul i bluz.

Inspiracija mu je bio Wes Montgomery, ali je svirajući gitaru izgradio svoj sopstveni stil. Vrlo uspešno balansira svojom gitarom između džeza, bluza, fanka, popa i soul balada. Jedan je od retkih čiji je glas u harmoniji sa gitarom koju svira. „Kada uzmem gitaru, to je produžetak onoga što sam ja“. Može povremeno da peva za oktavu više ili niže nego što svira. „Moja gitara može da radi stvari koje moj glas ne može. Može da se uzdigne i učini da moj glas pokuša da je prati i završavam pevanjem u oktavama koje moj glas ne može da uradi kada samo radim vokal. Kada to radim sa gitarom, moj glas se ne zaustavlja. Prati gitaru sve do skale i dole. Ne znam kako mogu da dobijem toliki raspon, ali mogu“.

Najpoznatiji albumi su mu „Breezin'“ (1976) i „Give me the night“ (1980). Dodao bih još tri  meni vrlo draga – prvi „The other side of Abbey road“ (1970) na kome je obradio pesme sa čuvenog albuma Beatles-a na samo njemu svojstven način. Drugi je „In concert-Carnegie Hall“ (1976) za koji je novinar Allmusic-a rekao da je danas slušajuci ovaj album, teško zamisliti kako se Benson tako brzo ‘prebacio’ sa klasične gitare i džeza u pop zvezdu. I treći je „Givin’ it up“ (2006) koji su zajedno snimili George Benson i Al Jarreau sa mnogim poznatim muzičarima kao gostima.

Dobitnik je nekoliko Grammy nagrada u svojoj karijeri, koja traje na sreću mnogih ljubitelja muzike i danas.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s