David Byrne „How music works“

„Muzikom se bavim čitavog života, od kako sam odrastao. Nisam planirao da bude tako, niti sam isprva imao ozbiljne ambicije u vezi s muzikom, ali tako je ispalo. Veoma srećna slučajnost, ako mene pitate. Ipak, pomalo je čudna spoznaja o tome da veliki deo mog identiteta ima veze s nečim sasvim nesvodljivim. Muziku ne možete dotaći – ona postoji samo u trenutku u kom je opažamo – no ipak je u stanju da suštinski izmeni način na koji doživljavamo svet i naše mesto u njemu. Muzika nas može provesti kroz teške periode u životu time što će promeniti ne samo naš odnos prema nama samima već i prema onome što je izvan nas. Moćna je to stvar.

Sasvim rano shvatio sam da ista muzika, stavljena u različite kontekste, ne samo da može da promeni način na koji je slušalac opaža, već da i sama muzika može da poprimi sasvim novo značenje. U zavisnosti od toga gde je čujete (u koncertnoj dvorani ili na ulici), ili od toga koja joj je namena, ista kompozicija može biti i razdražujuća smetnja, neprijatna i napadna, ili nešto zbog čega poželite da zaplešete. Kako muzika deluje ili ne deluje, nije određeno samo onim što ona jeste kad je izdvojena iz svega (ako je takva situacija uopšte moguća), već u velikoj meri onim u kakvom se okruženju nalazi, gde ste je čuli i kada ste je čuli. Kako je izvedena, kako se prodaje i distribuira, kako je snimljena, ko je izvodi, s kim je slušate, i konačno, kako zvuči sve to određuje ne samo kako muzika deluje – ako uspe da dosegne do onog čemu je namenjena – već i šta ona jeste.

(……)

Muzika nije krhka. To što znamo kako funkcioniše telo, ne oduzima nam radost življenja. Muzika postoji još od kad su ljudi oformili prve zajednice. Nestati neće, ali načini njene upotrebe i to šta ona znači, svakako se menjaju. Danas ima mnogo više muzike koja me dotiče nego što je to ikad pre bio slučaj. Pokušaj da se ona sagleda iz šire i dublje perspektive, samo još jasnije pokazuje da je jezero mnogo dublje i veće no što smo mislili.“

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је david-byrne-kako-radi-muzika-1.gif

Odlomak iz predgovora knjige „Kako radi muzika“ (David Byrne „How music works“), izdanje Geopoetika, 2015.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s